Kundtjänst: 0120-854 50

Snabb leverans Kvalitétsprodukter Säker e-handel

0
VARUKORG
Summa (inkl. moms och frakt) 0 kr
Sök Sök

Lim av högsta kvalitet

Lim och tillbehör från Jowat för limning av trä, möbler och konstruktioner. Här hittar du högkvalitativt lim speciellt framtaget för användning vid trä- och planlimning. Jowats produkter håller hög kvalitet och används flitigt av såväl professionella hantverkare som hobbysnickare.

 

Så väljer du rätt lim

Trälim är oumbärligt för många olika konstruktioner och små reparationer i hemmet, t.ex. lösa stolsben och knäckta skaft. Och det ger extra styrka till sammanfogningar, oavsett om du sätter upp golvpanel eller bygger ett nytt bord. Du måste bara välja rätt sort. Det hjälper vi dig med här.

Avgörande faktorer

Material - För att få en hållfast limfog är det naturligtvis viktigt att du väljer ett lim som är lämpat för de ytor som ska limmas. Men det finns också andra detaljer som är lika viktiga för ett lyckat resultat.

Yttre förhållanden - Ytorna måste vara noggrant rengjorda för att limmet ska ha en chans att ”bita” fast i materialet. Det är också viktigt att du limmar vid rätt förhållanden. Limmar du exempelvis utomhus när temperaturen är för låg, häftar vissa limtyper inte alls och andra bildar en betydligt svagare och opålitligare fog.

Påfrestningar - Innan du limmar bör du bestämma vilka krav du ställer på fogen och om de material du ska foga ihop är tätt, sugande eller över huvud taget möjliga att limma. Det finns trots allt fortfarande vissa material – framför allt feta plaster – som inte alls låter sig limmas. Om limfogen ska tåla större på frestningar av vatten, vissa kemikalier eller värme ska du tänka på det när du väljer limsort. Du kan också behöva vägledning i limvalet om du ska limma stora ytor eller om fogen ska tåla hög belastning. 

Limteknik

Slipa - du får den starkaste fogningen om ämnena passar tätt ihop. Så slipa vid behov. Slipning är även nödvändigt när du ska limma på oljehaltigt trä, till exempel teak, annars kan limmet inte tränga in.

Det är vanligast med lim på den ena sidan, men lim på bägge ytorna kan vara en fördel om man behöver extra tid för att justera ämnena precist. På mindre ytor kan man fördela limmet med en spackel. På stora ytor är det bättre att använda en pensel.

Klassificering

  • D1: Inomhus, där temperaturen bara sällan och under kortare perioder överstiger 50˚C, och träets fukthalt är max. 15 %. T.ex. möbler och liknande i torra rum.
  • D2: Inomhus vid hög luftfuktighet och sällan direkt påverkan av vatten. Max. 18 % fuktinnehåll i träet. T.ex. möbler och inventarier som utsätts för lite fukt och växlande temperaturer.
  • D3: Inomhus vid hög luftfuktighet och frekvent vattenpåverkan, t.ex. köksbänk samt möbler/inventarier i våtrum. Utomhus ska limmet skyddas mot väder och vind.
  • D4: Inomhus vid frekvent, kraftig påverkan av rinnande vatten eller ånga. Utomhus vid direkt påverkan av väder och vind, men bara när limmet är skyddat av en tillräcklig ytskiktsbehandling. T.ex. karmträ vid fönster/dörrar, trädgårdsmöbler samt trä och föremål som utsätts för mycket fukt.
Visa meny
Prenumerera på nyhetsbrevet

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår